12 martie 2013

Costumul barbatesc....intre eleganta si rafinament

Costumul, in forma pe care o cunosti astazi, a trecut prin numeroase schimbari de-a lungul timpului, mai exact de prin secolul al XIX-lea. Aceasta piesa vestimentara a fost creata strict pentru barbati, pentru a accentua frumusetea corpului. Iata cateva motive pentru care ar trebui sa imbraci mai des costumul elegant

Tipuri de costume:

Business
De-a lungul timpului, am invatat de la clientii mei ca afacerile inseamna jumatate inteligenta, jumatate imagine. Iar lucrul esential al unei astfel de imagini este un costum la comanda elegant si rezistent, care nu-si pierde aspectul dupa mai multe purtari, este usor de intretinut si detine totodata functionalitatea unor buzunare discrete pentru accesoriile dumneavoastra multimedia.
Alege o jacheta de costum mai putin formala ( din material reiat sau lana ) si pantaloni din doc sau bumbac, intr-o linie dreapta ( nu sport!), camasa cu sau fara cravata. O persoana ce adopta acest stil, lasa impresia de accesibilitate, receptivitate, influenta si incredere. Este un stil usor de adoptat, zi de zi, nefiind asa scortos ca stilul Tailored.

Ceremonie
Momentele importante din vietile noastre trebuie cinstite intotdeauna cu respectul cuvenit. Croiala impecabila si detaliile potrivite fiecarei personalitati ale unui costum ceremonial vor celebra asa cum se cuvine momentul dumneavoastra de sarbatoare.

Tuxedo
Este varianta americana a smoking-ului sobru englezesc si care a fost extrem de raspandita in timpul intalnirilor dintre sudistii americani. Croiala sacoului si a pantalonilor este aceeasi cu cea al smoking-ului dar acestea se pot purta cu camasi multicolore , cravata poate fi inlocuita cu o esarfa prinsa intr-un inel sau o alta bijuterie si braul poate fi inlocuit cu curele late . Gulerul sacoului poate fi dublat ca si la Smoking cu matase sau alt material.

Tailored
Tilul Tailored sau, cum il numim noi, “la 4 ace” compus din: jacheta, vesta, pantalon, camasa si cravata. Elementul cheie ale tinutei ( costumul propriu-zis ) trebuie sa fie in culori inchise ( bleumarin, negru, gri), asortat cu cravata, iar camasa trebuie sa aiba o culoare deschisa, pentru a realiza contrast. Abordarea acestui stil transmite urmatoarele mesaje: persoana autoritara, increzatoare in fortele proprii, credibila, cu putere de convingere si formala. Se potriveste unui CEO, director de banca sau manager intr-o corporatie. Puteti adopta acest stil cand aveti o intalnire de afaceri importanta, cand aveti un job interviu etc – putandu-se renunta la vesta

Costumul de seara
Costum de ocazie, compus dintr-un sacou de seara, pantaloni (aproape invariabil negri), o vesta alba si o camasa alba. Manusile albe si pantofii negri sunt accesorii indispensabile acestei tinute. Îmbracamintea de seara a aparut în secolul al XVIII-lea ca uniforma pentru ofiteri, ulterior devenind îmbracaminte pentru civili. În prima parte a secolului al XIX-lea a început sa fie purtata cu pantaloni lungi; la mijlocul aceluiasi secol a devenit îmbracaminte de ocazie.

Culorile costumelor

culori costum2x

culori costumxCinci culori potrivite pentru costume
Orice barbat trebuie sa aiba în garderoba sa cel pusin un costum. Deoarece în 99% din timp ne îmbracam casual, preferam sa trecem cu vederea sinutele formale. Ajungem astfel sa dam bani grei pe costume care nu ni se potrivesc, din lipsa de informare.
Daca nu vrei sa faci colecsie de costume si vrei o culoare care sa mearga bine la ocazii, îsi voi da câteva idei de culori pe care sa mergi.

Este IMPORTANT sa sii minte ca culoarea trebuie sa mearga bine si cu complexitatea pielii tale. Daca vrei sa  stii ce culori si se potrivesc, am vorbit despre asta în detaliu în cartea mea, ”Fii cu stil!”:



Gri.
Daca esti la primul costum, acesta ar fi opsiunea numarul unu. E considerat un pilon de baza în stilul masculin si, cu siguransa, nu va fi considerat demodat vreodata

Albastru închis.
Asa numita culoare navy în limba engleza, are avantajul ca e mai vesela decpt gri-ul. Un alt bonus este ca, daca o porsi la o nunta, spre lasarea serii va arata extraordinar.

Gri charcoal. E un gri mai închis, culoarea carbunelui. Merge la orice ocazie. Daca si se pare ca gri-ul e prea demodat sau ca te îmbatrâneste



Am asa ceva si sunt mutumit de el. Daca mergi undeva si si-e teama ca nu cumva sa te pierzi în mulsimea de costume negre, albastre sau gri, si-l recomand. Îl recomand celor care vor sa iasa din tipar într-un mod foarte subtil.

Negru. L-am lasat la urma deoarece sunt unele ocazii, cum ar fi nunsile, la care nu se prea potriveste. Totusi, negrul arata întotdeauna elegansa si nu se va demoda niciodata.


Recomandareculori costum3x
Culoarea pe care o vei alege depinde de “la al câtâlea costum esti”. Daca vrei sa îsi achizisionezi primul costum, îsi recomand una din cele cinci culori discutate mai sus. Daca esti la al doilea, posi alege tot una din cele cinci sau posi opta pentru una care sa te scoata mai mult în evidensa, cum ar fi: alb, bej sau verde.



10 martie 2013

Butonii pentru mansete – marca elegantei masculine

Butoni la manseta frantuzeascaSub o forma sau alta, butonii pentru mansete fac parte din garderoba masculina de aproape un mileniu – de la prezenta lor (accidentala) inca din Egiptul antic si de la folosirea acestora, timp de secole, de catre capetele incoronate, pentru a marca evenimente speciale, pana in prezent. Un costum sobru, o camasa impecabila si o cravata pot reprezenta o tinuta ireprosabila pentru un barbat, dar sunt adesea monotone si lipsite de personalitate. Pe de alta parte, este foarte usor ca, folosind un accesoriu, o tinuta sa devina extravaganta intr-un mod neplacut si lipsit de gust. Butonii pentru mansete, corect alesi, sunt solutia simpla, clasica si eleganta pentru a lumina o tinuta prea stricta sau terna.

Scurta istorie
Butoni pentru mansete Primii butoni pentru mansete apar, in Europa, la inceputul secolului al XVII-lea, pentru a prinde manecile in jurul incheieturii mainii, ca o alternativa la dantele, panglici sau lantisoare. Pentru aristocratia europeana a acelei perioade, camasile cu butoni la mansete reprezentau un semn distinctiv, o adevarata marca a unui gentleman. Stilul si materialele din care erau confectionate aceste accesorii erau extrem de variate, sub forma de zale, rotunde, plate, din una sau mai multe bucati, cu incrustatii din email, argint, otel, safir sau platina. Odata cu emigrarea, in diverse zone ale continentului, a manufacturierilor de origine germana, care se perfectionasera in arta bijuteriilor decorate, butonii capata forme din ce in ce mai originale si mai atent lucrate. In partea de vest a Angliei era foarte apreciat un accesoriu care semana cu o incuietoare, folosit la incheietura mainii, facut din bronz aurit. Initial, bijuteria era folosita, in special, de femei, fiind adaptata treptat si pentru tinuta masculina, intr-o forma apropiata butonilor de astazi.

Istoria moderna a butonilor pentru mansete incepe cu descrierea extensiva pe care o ofera Alexandre Dumas, in celebrul sau roman “Contele de Monte Cristo”. In niciun alt roman care apartine literaturii vestice, un detaliu vestimentar – butonii pentru mansete -  nu a primit atat de multa atentie. Se pare ca butonii fabricati in Franta erau in mare voga, dupa ce croitorii din acea perioada (secolul al XIX-lea) au fost captivati si influentati, in egala masura, de cunoscutul personaj din romanul lui Dumas, Baronul Danglars, un barbat a carei prezenta provoca, de cele mai multe ori, invidia, in randul compatriotilor sai, care priveau cu fascinatie catre diamantul ostentativ de la butoniera. Atat de somptuoasa si grandioasa este aceasta descriere, incat croitorii francezi au luat in serios posibilitatea ca butonii pentru mansete sa adauge un nou capitol si sa devina indispensabili garderobei masculine.
Butoni de camasa cu pietre pretioaseIn perioada revolutiei industriale, odata cu dezvoltarea industriei de placare a metalelor pretioase, butonii pentru mansete au fost tot mai des utilizati, in cercurile inalte ale societatii, dar se poate constata, in acelasi timp, si o “democratizare” a lor. Mai sobri (simpli) decat in secolul precedent, acestia au devenit interesanti si pentru vestimentatia oamenilor de afaceri, dar si pentru tinerii dornici sa se imbrace dupa ultima moda. In Statele Unite ale Americii, in anii 1800, George Krementz este cel care patenteaza dispozitivul (confectionat dintr-un cartus adaptat) care putea produce butoni dintr-o singura bucata. Din acel moment, fiecare companie care se respecta comanda butoni pentru a-i oferi drept cadou, partenerilor de afaceri si angajatilor. Case de bijuterii, precum Cartier sau Tiffany, au creat modele unicat, inspirate de curentele artistice ale timpului – cubismul, art deco etc.
Perioada de glorie a butonilor pentru mansete este reprezentata de anii ’20, ai secolului al XX-lea, timp in care manufacturierii produceau diferite dispozitive si inventau design-uri, cu un singur scop: acela de a da cumparatorului posibilitatea de a insera si de a indeparta butonul cu lejeritate, intr-un gest firesc. In anii 1950, este inventata legatura sub forma unei bare curbe, care inconjura butonul dintr-o parte in alta. Mai tarziu, asa numita “bara in T”, folosita chiar si in ziua de astazi, in majoritatea mecanismelor de prindere a butonilor pentru mansete, s-a dovedit a fi mult mai practica.

Cum se aleg butonii pentru mansete
Un vechi obicei spune ca un barbat nu ar trebui sa isi cumpere singur butonii si ca ar trebui sa ii primeasca in dar, la fiecare ocazie speciala. Cu siguranta, aceasta este o traditie pastrata din perioada medievala, cand butonii pentru mansete erau niste accesorii extrem de scumpe si de rare, fabricate exclusiv pentru celebrarea evenimentelor princiare.

Butoni de camasa mireIn momentul alegerii unei perechi de butoni pentru mansete, pe langa functionalitatea lor, trebuie evaluate si celelalte accesorii care vor fi purtate, pentru ca toate sa se asorteze:
  • O pereche de butoni emailati sau colorati trebuie sa se asorteze cu nuanta camasii, cu cravata, papionul si/sau batista de buzunar, cureaua, acul de cravata, sosetele;
  • Culorile/nuantele butonilor nu trebuie sa fie neaparat estompate (pot fi chiar indraznete), avand in vedere ca acestia confera personalitate si au menirea de “a da viata” vestimentatiei masculine;
  • Daca perechea de butoni este fabricata dintr-un metal pretios, trebuie sa se asorteze cu eventuale alte bijuterii (cat mai putine) care vor fi purtate, ceasul, in primul rand; nu se vor purta, de exemplu, butoni aurii si ceas cu bratara argintie (se va merge pe auriu/argintiu, la toate accesoriile, inclusiv acul de cravata);
  • La o camasa alba, cei mai potriviti sunt butonii colorati sau inchisi la culoare;
Butoni de camasa elegantiPentru persoanele pasionate de aceste bijuterii si de felul in care au evoluat, de-a lungul timpului si modelor, Muzeul National al butonilor din New Hampshire (SUA) ofera intreaga lor istorie, aici fiind expuse peste 70.000 de perechi. Cei mai scumpi butoni pentru mansete au fost facuti cadou, de catre cea care a devenit sotia regelui Eduard al VIII-lea, Wallis Simpson, sotului sau. Erau confectionati din diamant si platina si au fost vanduti la licitatie,  pentru fabuloasa suma de 440.000 de dolari.

Butonii pentru mansete au reprezentat si continua sa fie, in felul lor, o oglinda a epocii pe care au parcurs-o: in stil “art nouveau”, la sfarsitul secolului al XIX-lea, extravaganti in anii ’40-’50, excentrici, in anii’60, cand erau preferatii starurilor holywoodiene, fantezisti astazi.

8 martie 2013

Elie Saab Spring/ Summer 2013 Haute Couture

 Designerul libanez Elie Saab a sedus acum multi ani cu creatiile sale Hollywood-ul, aparitiile pe covorul rosu al multor vedete purtand tot mai des semnatura acestuia.

 
Cu siguranta, noua colectie haute couture de primavara-vara 2013 creata de Saab si lansata in aceste zile la Paris Fashion Week isi va face debutul si pe covorul rosu al evenimentelor de amploare din aceasta perioada, premiile Oscar fiind unul dintre ele.

 
Denumita "Oda delicatetii" de insusi Saab, colectia sezonului de primavara-vara este creata sub semnul romantismului, rochiile fiind realizate din materiale fluide si decorate superb cu cristale si margele. Asa cum declara designerul, majoritatea rochiilor din aceasta colectie au maneci lungi ce creeaza, astfel, un efect translucid si feminin.

 
Paleta coloristica abunda in pasteluri in nuante de bej, bleu, roz, sau lila cu tuse puternice de negru sau rosu in finalul prezentarii.