12 februarie 2013

"Fashion......"

Înainte de a deschide subiectul fashion, orice femeie trebuie să aibă un minimum de cunoştinţe despre câteva noţiuni altfel foarte des folosite, dar nu întotdeauna corect: haute couture, fashion, modă, vestimentaţie, stil. Despre acestea înveţi în prima lecţie atunci când ai norocul să faci un intership la o mare casă de modă.
 
Multe femei pomenesc haute couture atunci când se referă la hainele proprii care nu au nimic de-a face cu acest tip aparte de croitorie. Am văzut că există deja pe site un articol care explică suficient cât să eviţi o confuzie jenantă.

Aşa încât lor, doar pentru a mai sublinia odată unde se strecoară de obicei eroarea, voi rezuma că acest termen defineşte haine unicat, create special pentru podium, rareori puse în vânzare (prin licitaţii sau comenzi speciale) la un pret exorbitant, haine ce nu sunt niciodată purtate pe stradă. Ca să ilustrez confuzia, îmi vine în minte un “mare designer” român care prezenta odată, nici prima şi nici ultima dată, haute couture la Braşov. Şi tot ce a reuşit a fost să se facă de râs.
 
Fashion. La origine, cuvântul avea semnificaţia de “costum”, ca atunci când te costumezi pentru un bal mascat. De-a lungul timpului, termenul a fost adaptat şi aria lui, lărgită, definind acum hainele, în general, şi studiul lor. Este incorect aşadar să spunem “Ce fashion eşti! sau Ce fustă fashion ai!” În limba română echivalentul este “modă“, cu toate că, teoretic, este incorect. “Fashion” este corect folosit doar când vorbim despre “industria fashion – industria modei”sau despre “fashion media – jurnalism de modă“. 

Modă. Termenul defineşte fie întreaga industrie, fie totalitatea hainelor şi accesoriilor care “se poartă într-un sezon. În context real, moda reprezintă o anumită ţinută purtată de un manechin pe podium, în timpul prezentării unei colecţii, sau ansamblul de haine, pantofi, bijuterii, coafura şi machiajul pe care designerul le alege pentru a se (re)prezenta. Expresia “la modă” nu are nici ea vreo legătură cu definiţia termenului. Putem alege, fără să se cheme că suntem pedante în exprimare, să spunem ţinuta este modernă, actuală, interesantă, frumoasă” în loc de ţinuta sau purtătoarea ei este la modă

Vestimentaţie. Reprezintă totalitatea hainelor pe care alegem să le purtăm într-un moment al zilei, oriunde ne-am afla. Vestimentaţia poate
 fi o combinaţie liber aleasă sau impusă în cazul unor meserii specifice.
Stil. Amplu şi complex subiect, dar legat de felul în care ne îmbrăcăm, stilul poate face referinţă fie la design, fie la fashion, ca mod personal de exprimare prin haine. Şi mai ales, stilul poate face diferenţa aceea la care visăm toate. Stilul poate fi unul personal, creativ, definit de evenimente care ne-au influenţat, sau poate fi pur şi simplu copiat, atunci când decidem, inspirat sau nu, doar să imităm. Stilul vestimentar, alături de celelalte tipuri de stil, ar trebui să rotunjească mesajul pe care îl transmitem lumii despre ceea ce suntem. 

Nu cred că am spus neapărat ceva nou, dar cred că e un bun început pentru a spune mai apoi poveşti despre cum ne facem alegerile pentru a arăta celor din jurul nostru cea mai bună variantă a celei care suntem. Poveşti pe care le aştept şi de la voi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu