6 aprilie 2013

Papionul – istoria accesoriului vestimentar barbatesc



Papionul este, probabil, cel mai clasic element din vestimentatia festiva a barbatilor. Dupa mai bine de doua secole in care a infruntat schimbarea de mentalitate a Occidentului si trecerea la ideile inovatoare moderniste, papionul a ramas, iata, de o importanta primordiala pana in zilele noastre.

Multi il considera singurul accesoriu capabil sa faca diferenta dintre un gentleman si un barbat doar imbracat elegant. Cert este ca spre deosebire de cravata, a carei ruda apropiata este, papionul cunoaste o intrebuintare mai restransa in capitolul moda barbati

.

Istoria papionului avea sa inceapa in Europa, in vremuri extrem de tulburi. Se spune ca in timpul razboaielor prusace din secolul al XVII-lea, mercenarii croati purtau esarfe in jurul gulerului de la camasa pentru a-l tine inchis in partea din fata.

Nu se stie de ce, dar obiceiul a fost repede adoptat sub numele de cravata (derivat din cuvantul frantuzesc pentru “croat”) de catre clasele sociale superioare din Franta, apoi de un personaj influent din lumea vestimentatiei.

Perioada de inflorire si maturizare corespunde secolelor XVIII-XIX. In aceasta vreme s-au diferentiat stilurile, au fost incercate materiale si culori noi.

Trainicele papioane negre dateaza abia din 1886, cand Pierre Lorillard V  propune costumul ca o alternativa pentru fracul purtat cu papioane albe. Noul smoching, tuxedo, a primit numele de la Tuxedo Park din New York, unde a fost purtat intaia data.

Istoria se repeta iar astazi, culorile si modelele de papioane parcurg o noua etapa de progres. Accesoriul poate fi fabricat din orice material textil, dar de cele mai multe ori se prefera matasea, bumbacul sau amestecurile de tesaturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu